Stories


2021/08/28

HU | REFLEXIÓ A ‘TÁRGYAK TITKOS ÉLETE’ CÍMŰ KIÁLLÍTÁSHOZ
NEONGREY X Csizik Balázs kiállítás


Miért kell egy termékkollekciónak kiállítás?

‘Hát éppen ez az, amiben különbözni szeretnénk és meg szeretnénk mutatni, miben mások ezek a tárgyak, mint más kisbútorok, lakáskiegészítők. Ebben Csizik Balázs nagyon jó tettestársunk volt, akit azért kerestünk meg, hogy a kollekciót lefotózza -kreatívan. Így utólag a körülmények is a kezünkre játszottak -köszi covid- és Balázs a tárgyainkkal elvonult saját műtermébe, ahol zavartalanul ismerkedett velük. Ebből lett ez a nagyon dögös fotósorozat, amelynek válogatott darabjai a kiállításon megjelentek. Nagyon izgalmasnak találtuk, hogy Balázs a tárgyakat csak formailag nézte és szabadon asszociálva épített belőlük kompozíciókat, vagy helyezte őket térbe vagy térnélküliségbe. Ő is kontrasztokkal dolgozik, amelyek nála képi jellegűek, de nagyon jól kihangsúlyozzák a tárgyak geometriáját, minimalizmusát és líraiságát. Kiállításra pedig azért gondoltuk, hogy szükségünk van, hogy ezt a párhuzamot egy térben is be tudjuk mutatni. Bár más területen dolgozunk, mégis folyamatainkban és eszköztárunkban hasonló dolgokkal operálunk.


Ezért hoztunk létre egy olyan teret, ahol két oldalról kiindulva, a térben vezetve követhetjük azt a ‘flow’-t ahogy dolgozunk. Nálunk és Balázsnál is a kiindulópont egy műhely, egy alkotótér, ahol archetípusokkal, talált tárgyakkal és anyagokkal is dolgozunk, kísérletezünk. Aztán ebből a közegből kilépve találkozik a két világ: a tárgyi és a képi. Balázs fotói néha szinte kilépnek a képtérből, annyira realisztikusak, viszont az ábrázolt tárgyak funkciójuktól teljesen megfosztottak. Mi (NEONGREY) a tárgykollekciót úgy mutattuk be, hogy a struktúrája jól megmutatkozzon és minden tárgy működés közben kerüljön bemutatásra. Fontosnak éreztük, hogy a színeket -pontosabban azok reflexeit- kihangsúlyozzuk, így ezeket kiállítási displayekkel is erősítettük, amelyek jól kommunikáltak Balázs kompozícióival.

Igazából a kiállítás tervezése alatt volt egy kis bizonytalanság-érzetünk, hogy végül a két világ hogyan fog összetalálkozni, de mikor minden a helyére került, nagyon elégedetten léptünk hátra, mert elértük azt, amit szerettünk volna: egy érdekes metszetet, amelyben két médium mutatkozik be egyensúlyban, mégis dinamikusan.’

/ Horváth Viki gondolatai /Fotók: Csizik Balázs, Simon Zsuzsanna
MEGNYITÓ FOTÓK ITT


#3x3 collection

#event
#exhibition


back