Stories


2020/08/15
HU | A CSIPESZ-SZTORI

A csipesz a legegyszerűbb, egyben legnagyszerűbb tárgyunk, hiszen maradék faanyagokból készítjük, ezzel csökkentve a fahulladékot műhelyünkben.
Ezen a kis tárgyon keresztül szeretnénk bemutatni a NEONGREY tárgyak alkotási folyamatát. Öveket becsatolni!


1. LÉPÉS | Ötlet és prototípus
A csipesz ötlete onnan jött, hogy szerettük volna a kisebb faanyagokat felhasználni és volt egy köteg cédrus rudacskánk. Ebből készültek az első kísérleti darabok. Ezt még sok másik követte, hiszen a végső forma sosem az első – itt ‘játsszuk el’ és találjuk ki a munkafolyamatot is. Ez számunkra nagyon fontos és izgalmas, hiszen minden darabot mi magunk készítünk a műhelyben: ekkor határozzuk meg a felhasznált anyagokat, valamint a szükséges szerszámokat és kiegészítőket.  

2. LÉPÉS |Gyártás:
anyagok és feldolgozásuk
Anyagválasztás:
A csipeszek a 3 x 3 kollekció darabjainak leeső fahulladékából készülnek. Ez 3 féle fát jelent: juhar, tölgy és fekete dió.
Eszközhasználat:
A tárgyak gyártása vegyesen alkalmazunk kisgépeket és kézi szerszámokat - nagyon szeretjük a tradicionális és a különlegesebb, már-már elfeledett eszközöket, amelyek egyedi technikákat tesznek lehetővé és még személyesebbé varázsolják tárgyainkat. Ilyen például a kézi menetvágó vagy a különböző japán fűrészek.
A csipesz elkészítésénél például szempont volt, hogy főleg kéziszerszámokkal készüljön.

Feldolgozás lépései:
01. Fűrészelés:
Miután kiválogattuk a potenciális darabokat, Gábor a körfűrészen 1x1 cm átmérőjű rudakra vágta őket. Ezeket Viki egy japán készifűrésszel -Rioba a becsületes neve- 10 cm-es darabokra aprította. Nyilván a cél a sérülésmentes munkavégzés, de néha egy-két bibi előfordul. :)

Segédeszközök, sablonok:

Fűrészelést követően egy félkör alakú bemélyedést kellett létrehoznunk, amelybe a flexibilis gumi bele tud ülni. A folyamat felgyorsításához Gábor készített egy segédszerszámot. (Ezek a segédletek vagy sablonok több darab gyártásánál nagyon praktikusak és szinte minden tárgyhoz szükségünk van rájuk.) Ennél az egyszerű csipesznél két ilyen van: az egyik a (fent említett) lyukfúrást könnyíti meg, a másik a kézi gyalulást.

02. Fúrás:
Tehát indulhat a sorozatos fúrás egy oszlopos fúró és a sablon segítségével.


03.Gyalulás:
Viki: “Bevallom őszintén, még sohasem használtam kézi gyalut, de Gábor jó edzőm volt. ...és az 50. darabnál kezd belejönni az ember.”
A kézi gyaluláshoz is készült egy segédlet, az alapján, hogy a csipesz vége mennyire legyen hegyes, illetve milyen hosszú legyen a lecsapott rész. Egyébként munka közben érezni a fák közötti különbséget: a dión úgy szalad a gyalu, mint a kés a vajban.

 
3. LÉPÉS | Felületkezelés és kiegészítők 
01. Csiszolás:
A csiszolás egy rendkívül monoton dolog és a nélkülözhetetlen plusz: ezért annyira jó tárgyainkat kézbe venni és csak simogatni. A tervek szerint 120-as szemcseméretű csiszolópapírral indítottunk és a 180-ason keresztül a 280-as finomságig jutottunk el. Azonban Viki annyira szereti a jó tapintású fát, hogy még egy 400-as papírral is átsimogatta. Na itt már minden okunk megvan az elégedettségre: szép a szemnek, kellemes a kéznek, mindez egy letisztult formán.


02. Olajozás:
Olajokkal is kísérletezünk, hogy megtaláljuk minden tárgyhoz, munkához a megfelelőt. Az olaj nagyon jótékonyan kezeli a fát: hagyja lélegezni, kiemeli a színét, illetve tartósabbá és sérülésmentesebbé teszi a pórusok tömítésével. (Nagyobb tárgyaknál érdemes az olajozást időnként megújítani - így fából készült bútoraink sokkal tartósabbak lesznek.)
Csipeszhez mákolajat használtunk - nem sárgítja a fát, mint a lenolaj. Egy ronggyal kap minden darab egy kis masszázst és aztán pár napig pihentetjük őket.

03. Kiegészítők:
Néhány tárgyunkhoz kiegészítők is tartoznak, a csipeszhez a 3 x 3 kollekció színpárjainak megfelelő színes kalapgumikat használtunk. A 2 csipesz szárát összefogva kész is lettünk.

Mit csipeszelj vele?

A csipeszek közepes tartásúak, így konyhában pl. zacskók megfogására használhatók. 
3 db-os szettben dekorációs tárgyként fotókat is csíptethetünk velük.

Csipesz adatlap ITT  OBJECT
Csipesz wooden clip, set of 3 pieces

photo credits: Colorgraphers, NEONGREY


#workshop
#in the making
#3x3 collectionback